Euronews a Copernicus představují nové programy, které dávají klimatickým změnám a datům o atmosféře větší uplatnění v každodenním životě

Euronews a Copernicus představují nové programy, které dávají klimatickým změnám a datům o atmosféře větší uplatnění v každodenním životě

Od 1. prosince můžete sledovat prostřednictvím EURONEWS zprávy o predikci kvality ovzduší v hlavních evropských městech. Každé město je označeno indexem kvality ovzduší od 1 do 5 (velmi dobré až velmi špatné). Vysílání probíhá několikrát denně s aktualizací každé ráno a večer, animovaná mapa Evropy zobrazuje exkluzivní data o kvalitě ovzduší.

Proč je tako zpráva zajímavá pro uživatele Copernicus?

Na zpravodajství pro EURONEWS se podílí ECMWF, Evropské centrum pro střednědobou předpověď počasí (ČR je spolupracující členský stát). ECMWF je zároveň poskytovatelem dvou služeb Copernicus a sice služby pro monitoring atmosféry, Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) a služby pro sledování klimatu Copernicus Climate Change Service (C3S).

Denní 24hodinová prognóza kvality ovzduší nad Evropou a měsíční aktualizace věnovaná změně klimatu je zpracována na základě satelitních otevřených dat družic Sentinel z evropského programu pro monitoring životního prostředí Copernicus. Data jsou vyhodnocována ECMWF v rámci služeb Copernicus, porovnána s pozemním pozorováním a následně zpracována ECMWF. Na základě otevřené datové politiky Copernicus lze data bezplatně stahovat.

Díky těmto službám Copernicus a spolupráci s Euronews se lidé nyní mohou dozvědět o očekávané kvalitě ovzduší tam, kde žijí, pracují nebo tam, kam plánují vycestovat. Pro více informací navštivte tiskovou zprávu Copernicus ECMWF.